Sähkö

Sähkösopimuksen voi tehdä kiinteällä hinnalla tai pörssisähkösopimuksella. Kiinteähintainen sopimus voi lisäksi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.

Lue mitä eroa eri sähkösopimuksilla on, ja voiko sopimuksen esimerkiksi irtisanoa. Entä mikä sähkösopimus on edullisin?

Sähkön kilpailutus

Uutta sähkösopimusta tehdessä ja vertaillessa ei ole järkevää käydä itse läpi kaikkia sähköyhtiöitä. Sähkön kilpailutukseen ja vertailuun kannattaa ottaa avuksi vertailupalvelu, joka etsii halvimman sopimuksen puolestasi.

Kokeile esimerkiksi Zmarta Sähkövertailua. Sen käyttäminen on täysin ilmaista eikä se sido sinua mihinkään. Omien tietojen antaminen palveluun kestää pari minuuttia! Pienellä vaivalla voit säästää sähkösopimuksestasi satoja euroja.

Pörssisähkö

Pörssisähkösopimuksen tekevä ottaa siis riskin siitä, että sähkön hinta voi nousta korkeaksikin. Toisaalta joinakin päivinä hinta voi pudota lähelle nollaa — joskus jopa negatiiviseksi. Pörssisähkö kannustaa eri sopimustyypeista parhaiten sähkön säästämiseen, ja muun muassa painottamaan sähkön käyttöä silloin kun se on halpaa. Yleensä sähkö on kalleimmilllaan arki-iltoina.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sopimus voi olla esimerkiksi 12, 24 tai 36 kuukauden mittainen. Tällöin tietää pidemmäksi ajaksi oman sähkön hinnan. Joskus tämä voi olla paras sähkösopimus, mutta jos sopimuksen tekee aikaan jolloin sähkön hinta on yleisesti korkealla, voi sopimus osoittautua myöhemmin itselle epäedulliseksi.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanominen. On oma sähköyhtiö sitten Helen, Oomi, Lumme Energia, Vattenfall tai Fortum, kannattaa tutustua omaan sopimukseen tarkemmin mahdollisen irtisanomismaksun varalta.

Usein kysytyt kysymykset

Seuraavassa usein esille tulevia kysymyksiä sähkösopimuksista.

  • Mitä tarkoittaa toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus?
  • Mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella?
  • Voiko toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus nousta?
  • Kannattaako nyt tehdä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
  • Voiko toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanoa?
  • Mikä on halvin sähkösopimus?

Minkälaisia kokemuksia sinulla on erilaisista sähkösopimuksista? Oletko käyttänyt jotakin palvelua sähkön vertailuun? Kirjoita kommentti ja jaa kokemuksesi!