Sähkösopimuksen voi tehdä kiinteällä hinnalla tai pörssisähkösopimuksella. Kiinteähintainen sopimus voi lisäksi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.
Lue mitä eroa eri sähkösopimuksilla on, ja voiko sopimuksen esimerkiksi irtisanoa. Entä mikä sähkösopimus on edullisin?
Uutta sähkösopimusta tehdessä ja vertaillessa ei ole järkevää käydä itse läpi kaikkia sähköyhtiöitä. Sähkön kilpailutukseen ja vertailuun kannattaa ottaa avuksi vertailupalvelu, joka etsii halvimman sopimuksen puolestasi.
Kokeile esimerkiksi Zmarta Sähkövertailua. Sen käyttäminen on täysin ilmaista eikä se sido sinua mihinkään. Omien tietojen antaminen palveluun kestää pari minuuttia! Pienellä vaivalla voit säästää sähkösopimuksestasi satoja euroja.
Pörssisähkösopimuksen tekevä ottaa siis riskin siitä, että sähkön hinta voi nousta korkeaksikin. Toisaalta joinakin päivinä hinta voi pudota lähelle nollaa — joskus jopa negatiiviseksi. Pörssisähkö kannustaa eri sopimustyypeista parhaiten sähkön säästämiseen, ja muun muassa painottamaan sähkön käyttöä silloin kun se on halpaa. Yleensä sähkö on kalleimmilllaan arki-iltoina.
Määräaikainen sopimus voi olla esimerkiksi 12, 24 tai 36 kuukauden mittainen. Tällöin tietää pidemmäksi ajaksi oman sähkön hinnan. Joskus tämä voi olla paras sähkösopimus, mutta jos sopimuksen tekee aikaan jolloin sähkön hinta on yleisesti korkealla, voi sopimus osoittautua myöhemmin itselle epäedulliseksi.
Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanominen. On oma sähköyhtiö sitten Helen, Oomi, Lumme Energia, Vattenfall tai Fortum, kannattaa tutustua omaan sopimukseen tarkemmin mahdollisen irtisanomismaksun varalta.
Seuraavassa usein esille tulevia kysymyksiä sähkösopimuksista.
Minkälaisia kokemuksia sinulla on erilaisista sähkösopimuksista? Oletko käyttänyt jotakin palvelua sähkön vertailuun? Kirjoita kommentti ja jaa kokemuksesi!